H επόμενη μέρα στη φαρμακοβιομηχανία: Προβληματισμός και αισιοδοξία

03-06-2020

Βάννα Κεκάτου

 

Tο Healthview, έδωσε το λόγο στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Οι επικεφαλής οκτώ εκ των κορυφαίων εταιρειών της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, κατέθεσαν τις απόψεις τους για την επόμενη μέρα στο υπό διαμόρφωση επιχειρηματικό πλαίσιο και τη νέα “κανονικότητα” που δημιουργείται και αφορά, όχι μόνο την τοπική φαρμακευτική αγορά, αλλά και την παγκόσμια.

Τα στοιχεία που αναδύθηκαν από αυτό το αφιέρωμα, ήταν κυρίως δύο. Αφενός ένα πνεύμα αισιοδοξίας απότοκο και της αυτοπεποίθησης που προσέφερε η δυναμική της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην αφετηρία της πανδημίας, αλλά και οι εξαγωγικές επιδόσεις της, γενικώς. Αφετέρου ένας έντονος προβληματισμός από την επικρατούσα φαρμακευτική πολιτική των επιστροφών (clawback κλπ) και την απειλή που επικρέμεται για την ανάπτυξή των εταιρειών.

Αυτοπεποίθηση, δύναμη και πνεύμα αισιοδοξίας

Η πρωτοφανής υγειονομική κρίση λοιπόν, οδήγησε σε κοινές διαπιστώσεις για την συμβολή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και τη σημασία ύπαρξης εγχώριας παραγωγικής βάσης φαρμάκου που προσφέρει ένα μεγάλο ποσοστό αυτάρκειας, όπως επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της ELPEN, Θεόδωρος Τρύφων: «Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να διασφαλίσει την κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών σε περισσότερους από 3 εκατομμύρια ασφαλισμένους και ασθενείς με σκευάσματα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας», ενώ όπως σχολίασε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vianex, Δημήτρης Γιαννακόπουλος: «Ο ρόλος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας αναδείχτηκε σε αυτή την έκτακτη κατάσταση, καθώς η λειτουργία των 28 εργοστασίων του κλάδου εξασφάλισε την προμήθεια του συστήματος υγείας». Σε κάθε περίπτωση η κρίση του κορωνοϊού ανέδειξε την  όχι τόσο αναγνωρισμένη μέχρι «χθες», αξία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, όπως κατέθεσε ο Μάριος Κοσμίδης Διευθύνων Σύμβουλος της WinMedica: «…χώρες που διαθέτουν εγχώρια παραγωγή φαρμακευτικών και λοιπών ιατρικών ειδών είναι πιο προστατευμένες από τις απειλές για την Δημόσια Υγεία».

Κοινή συνισταμένη επίσης είναι αναγνώριση της εξαγωγικής δύναμης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, όπως τόνισε ο Άρης Μητσόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Rafarm: «Το φάρμακο αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο εξαγώγιμο προϊόν… Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία τα τελευταία χρόνια αποδείχθηκε ένας κλάδος στρατηγικής σημασίας τόσο για την αυτάρκεια της χώρας σε φάρμακα όσο και για τις σημαντικές επενδύσεις. Δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας και αυξήθηκε σημαντικά η εξαγωγική δραστηριότητα του κλάδου συμβάλλοντας καθοριστικά στο ΑΕΠ της χώρας».

Η εύρωστη όμως σήμερα ελληνική φαρμακοβιομηχανία, δεν είναι απλώς ένα τυχαίο αποτέλεσμα. Βασίζεται σε μια επιχειρηματική ιστορία που ξεπερνά κατά πολύ το μισό αιώνα, σε συνεχείς επενδύσεις που έχουν δημιουργήσει 29 εργοστάσια, σε επιστημονικό δυναμικό υψηλού επιπέδου και φυσικά στην αντοχή! Αντοχή που ήταν απαραίτητη στις πολιτικές της Ε.Ε. που οδήγησαν πολλά εργοστάσια να μετακομίσουν από το ευρωπαϊκό έδαφος, στην Κίνα και στη Ινδία, όπως επισημαίνει, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Demo, Δημήτρης Δέμος: «Ευτυχώς η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία άντεξε στην πίεση αυτή και σήμερα είμαστε περήφανοι να πούμε ότι όχι μόνο στηρίζουμε την λειτουργία των Ελληνικών Νοσοκομείων ανελλιπώς και επαρκώς αλλά στηρίζουμε ακόμα και τα συστήματα υγείας άλλων Ευρωπαϊκών χωρών».

Στο καθόλου ρητορικό ερώτημα, πώς θα οδηγηθούμε στην επόμενη ημέρα, απαντάει οραματικά η Ιουλία Τσέτη, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Uni-Pharma και Intermed: «Εκτιμώ ότι η ανασφάλεια σταδιακά, θα δώσει την θέση της στην δημιουργικότητα και στην ανάγκη για διαφορετική σκέψη και δράση. Πρέπει να βγούμε από το κουτί μας και να σκεφθούμε διαφορετικά, καινοτόμα, πρωτοποριακά. Να γίνουμε ο καθένας από την πλευρά του, Ηγέτης στον κλάδο και στη δουλειά του… Να πρωτοταστήσει η Ευρώπη, ώστε να ανεξαρτητοποιηθεί από την Κίνα και την Ινδία αναφορικά με την αγορά πρώτων υλών- και να δούμε ξανά στην Ελλάδα, τον καπνό, από τα βιομηχανικά φουγάρα

Η κρίση ως ευκαιρία της επόμενης ημέρα αποτελεί επίσης ένα διακριτό στοιχείο των δηλώσεων που συγκέντρωσε το healhtview: «Βλέπω σε όλη αυτή την περιπέτεια, μία ευκαιρία για ένα δημιουργικό και ωφέλιμο restart για την κοινωνίας μας συνολικά» σχολίασε η κα Ελένη Ζέκκα αντιπρόεδρος της Help, καταλήγοντας, σε ένα μήνυμα αισιοδοξίας για την ελληνική Φ/Β: «Μπορούμε περισσότερα!», ενώ και κατά τον κύριο Μάριο Κάτσικα, Διευθύνοντα Σύμβουλο FARAN, η ευκαιρία είναι ορατή: «Ο σημαντικός ρυθμός ανάπτυξης της Παγκόσμιας Φαρμακευτικής αγοράς θα διατηρηθεί και στο εγγύς μέλλον, επηρεάζοντας ευθέως – και προφανώς θετικά – και την καθ’ ημάς εγχώρια φαρμακοβιομηχανία».

Η τροχοπέδη του clawback

Σε αντιδιαστολή με την δυναμική και την σιγουριά που αναδύονται από τις δηλώσεις των επικεφαλής των ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών για την επόμενη μέρα, σκεπτικισμός και προβληματισμός επικρατεί όταν αναφέρονται στα προβλήματα που δημιουργούν στην ανάπτυξή τους, οι πολιτικές των επιστροφών και κυρίως το clawback που αυξάνει ανεξέλεγκτα: Όπως σημειώνει δίνοντας στοιχεία ο κος Δημήτρης Γιαννακόπουλος: «… το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει το clawback, καθώς ξεπέρασε το 2019 τα 800 εκατ. ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ και τα 400 εκατ. για τα νοσοκομεία, ενώ ανησυχητικές είναι οι εκτιμήσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2020. Με ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας να είναι πιθανό το φθινόπωρο, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ η χώρα να αποκτήσει ισχυρή εμβολιαστική πολιτική με ξεχωριστό κονδύλι για τα εμβόλια, ώστε να ελαφρυνθεί η φαρμακευτική δαπάνη για τις αυξημένες ανάγκες σε φάρμακα».

Για «πόλεμο» ανελέητων φόρων, κάνει λόγο η κα Ελένη Ζέκκα που εμποδίζει την Φ/Β, να επιστρέψει πολλαπλάσια οφέλη στην πολιτεία, ως αδικαιολόγητο βαρίδι που απειλεί τις εταιρείες, χαρακτηρίζει το clawback ο κος Μάριος Κοσμίδης, για «ληστρικές» πολιτικές μιλάει ο Μάριο Κάτσικας ο οποίος θεωρεί ότι πιθανόν αυτή η πολιτική μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε απο-επένδυση και αποβιομηχανοποίηση, ένα κλάδο με σημαντική συνεισφορά στην Ελληνική Οικονομία.

«Επί του προσωπικού»

«Επί του προσωπικού», οι δηλώσεις δηλαδή των επικεφαλής για τις δικές τους εταιρείες, αποπνέουν αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για το μέλλον με πολλαπλές επενδύσεις σε διάφορους τομείς.

Η δήλωση του κου Θεόδωρου Τρύφων, «με την έρευνα να τοποθετείται στο επίκεντρο της δραστηριότητάς μας, η ELPEN δεν θα σταματήσει να στηρίζει ενεργά τις ερευνητικές προσπάθειες για την ανεύρεση θεραπευτικής λύσης απέναντι στον κορωνοϊό» αναδεικνύει την προσέγγιση πολλών ελληνικών εταιρειών που έχουν μεγαλεπήβολο σχεδιασμό. Από την έρευνα, την ανάπτυξη και παραγωγή νέων φαρμακευτικών προϊόντων, αλλά και παραφαρμακευτικών όπως η δημιουργία της νέας μονάδας εκχυλισμάτων φαρμακευτικών φυτών από τον ΟΦΕΤ (Όμιλος Φαρμακευτικών Εταιρειών Τσέτη), που θα προχωρήσει εντός του 2020 όπως δήλωσε η κα Ιουλία Τσέτη μέχρι τις εκτεταμένες συμφωνίες της ΒΙΑΝΕΞ με τεράστιες  πολυεθνικές (MSD, Eli Lilly, Celltrion), και τα επενδυτικά πλάνα που βρίσκονται σε εξέλιξη από την DEMO και την RAFARM.

Η τηλεγραφική δήλωση του κου Δημήτρη Δέμου: «Στην Ελλάδα οι επενδύσεις στο φάρμακο θα ενταθούν», αντικατοπτρίζει τελικά το πνεύμα δύναμης και αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα, ενώ η δήλωση του κου Άρη Μητσόπουλο: “Ήμουν και παραμένω αισιόδοξος για την επόμενη μέρα θεωρώντας δεδομένη την συμπαράσταση της πολιτείας”, είναι ένα μήνυμα που αποστέλλεται ακριβώς προς την πλευρά της πολιτείας, με την προσδοκία η εκπεφρασμένη κατά καιρούς θετική της διάθεση, να μεταφραστεί σε πραγματικές πολιτικές υποστήριξης με ρεαλιστικά επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα.