Η επόμενη μέρα στην Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία – Δημήτρης Γιαννακόπουλος: Η κρίση ανέδειξε τη συμβολή μας

27-05-2020

Tο Healthview, δίνει το λόγο στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Πώς βλέπουν οι επικεφαλής των εταιρειών την πορεία της εγχώριας παραγωγικής βιομηχανίας, στο υπό διαμόρφωση επιχειρηματικό πλαίσιο και τη νέα “κανονικότητα” που δημιουργείται και αφορά, όχι μόνο την τοπική φαρμακευτική αγορά, αλλά και την παγκόσμια. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΒΙΑΝΕΞ κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος καταθέτει τις απόψεις του.

Δημήτρης Γιαννακόπουλος: Η κρίση του κορονοϊού ανέδειξε τη συμβολή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας  

«Η φαρμακοβιομηχανία βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κυρίως για τις προσπάθειες ανακάλυψης κατάλληλου εμβολίου και θεραπείας κατά της νόσου COVID-19, όμως η κρίση του κορονοϊού προέβαλε επίσης την ανάγκη να έχει μια χώρα επάρκεια σε φάρμακα και να διαθέτει παραγωγή ώστε να μην εξαρτάται πλήρως από εισαγωγές. Ο ρόλος ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας αναδείχτηκε σε αυτή την έκτακτη κατάσταση, καθώς η λειτουργία των 28 εργοστασίων του κλάδου εξασφάλισε την προμήθεια του συστήματος υγείας.

Η ΒΙΑΝΕΞ στήριξε και στηρίζει την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς με υψηλής ποιότητας φάρμακα, που αποτελεί διαχρονικά πρωταρχικό της στόχο. Καλύπτει τις ανάγκες των ασθενών σε ένα ευρύ φάσμα σκευασμάτων, που τις εξασφαλίζουν τόσο οι παραγωγικές της δυνατότητες, όσο και οι διεθνούς φήμης συνεργασίες. Ενδεικτικά, η πολύχρονη συνεργασία με την MSD διευρύνθηκε με τη διανομή και προώθηση του καρδιομεταβολικού χαρτοφυλακίου προϊόντων της, συνεχίζεται η παραγωγή βανκομυκίνης για λογαριασμό της κινεζικής εταιρείας που πήρε την άδεια κυκλοφορίας του ιδιοσκευάσματος από την Eli Lilly, ενώ η συμφωνία με τον φαρμακευτικό κολοσσό Celltrion έχει καταστήσει τη ΒΙΑΝΕΞ εταίρο ενός από τους μεγαλύτερους παραγωγούς βιοομοειδών φαρμάκων του κόσμου.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει το clawback, καθώς ξεπέρασε το 2019 τα 800 εκατ. ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ και τα 400 εκατ. για τα νοσοκομεία, ενώ ανησυχητικές είναι οι εκτιμήσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2020. Με ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας να είναι πιθανό το φθινόπωρο, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ η χώρα να αποκτήσει ισχυρή εμβολιαστική πολιτική με ξεχωριστό κονδύλι για τα εμβόλια, ώστε να ελαφρυνθεί η φαρμακευτική δαπάνη για τις αυξημένες ανάγκες σε φάρμακα».

Διαβάστε επίσης:

Μάριος Κοσμίδης: Οι δαπάνες στην υγεία επένδυση στην ευημερία

Άρης Μητσόπουλος: Αισιοδοξία και πίστη στις δυνάμεις μας

Δημήτρης Δέμος: Οι επενδύσεις θα ενταθούν

Θεόδωρος Τρύφων: Στηρίζουμε την έρευνα για τη θεραπεία του κορωνοϊού

Ιουλία Τσέτη: Η ανασφάλεια θα δώσει τη θέση της στην επιχειρηματικότητα

Ελένη Ζέκκα: «Μπορούμε περισσότερα»

Μάριος Κάτσικας: Αποεπένδυση ή ανάπτυξη;