Η παιδική νόσος που οδήγησε στο θάνατο χιλιάδες βρέφη

εμβολιο
25-06-2020

Η ιστορία των εμβολίων από τον 18ο αιώνα έως σήμερα

Ποια νόσος είχε ως αποτέλεσμα 30.000 νεκρά βρέφη και αποβολές πριν από περίπου μισό αιώνα;

Ο Ιατρός Νίκος Περσιάνης ξεδιπλώνει την ιστορία των εμβολίων και τις μεγάλες επιδημίες που συνέβαλαν στην ανάπτυξή τους.

Η ερυθρά είναι ιογενής λοίμωξη που οφείλεται στον ιό της ερυθράς.

Ερυθρά

Η περιγραφή της ερυθράς οφείλεται στο Γερμανό Friedrich Hoffmann το 1740. Γι’ αυτό ονομάζεται και German Measles.

Το 1814 ο George de Maton ξεχώρισε την ερυθρά από την ιλαρά και την οστρακιά. Το 1914 ο Alfred Fabian Hess εισηγήθηκε ότι η ερυθρά οφείλεται σε κάποιον ιό.

Το 1940 ο Αυστραλός οφθαλμίατρος Norman McAllister Gregg ανακοίνωσε ότι το 82% των νεογνών με συγγενή καταρράκτη γεννήθηκαν από μητέρες, που νόσησαν από ερυθρά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης.

Ο ιός απομονώθηκε το 1962 από τους Parkman και Weller.

Το 1962-65 πανδημία που άρχισε στην Ευρώπη και επεκτάθηκε στις ΗΠΑ, προκάλεσε 30.000 νεκρά βρέφη και αποβολές, ενώ προκάλεσε νευρολογικά συμπτώματα σε 20.000 βρέφη (συγγενή καταρράκτη, κώφωση, τύφλωση, διανοητική καθυστέρηση).

Γενικά η ερυθρά, εκτός από το ότι προκαλεί σοβαρές νευρολογικές βλάβες στα έμβρυα, θεωρείται μια πολύ ήπια νόσος της παιδικής ηλικίας.

Εμβόλιο κατά της ερυθράς

Το εμβόλιο της ερυθράς παρασκευάστηκε το 1967 και κυκλοφόρησε το 1969 από τους Harry Martin Meyer Jr., και. Paul D. Parkman. Από τότε είχαμε δραματική ελάττωση των περιστατικών με συγγενή ερυθρά.

Από το 1971 χορηγείται σε συνδυασμό με την ιλαρά και τη παρωτίτιδα ως MMR και από το 2005 σε συνδυασμό του MMR με την ανεμευλογιά (ΜΜRV).

Με βάση στοιχεία από το τέλος του 2006, 123 χώρες (64% του κόσμου) εφαρμόζουν συστηματικό εμβολιασμό για ερυθρά στα πλαίσια των εθνικών τους προγραμμάτων, με μεγαλύτερη κάλυψη στη ζώνη της Αμερική (97% των χωρών), την Ευρώπη (96%), την Ανατολική Μεσόγειο (71%) και αυτή του Δυτικού Ειρηνικού (67%).

Στην Δυτική Ευρώπη ο αριθμός των ετησίως δηλωθέντων κρουσμάτων ερυθράς έχει μειωθεί σημαντικά την τελευταία πενταετία, ωστόσο στο σύνολο της Ευρώπης ο αριθμός αυτός ήταν περίπου 500.000 περιπτώσεις για το έτος 2000 δηλαδή όσες ήταν και το έτος 1991.

Μικρές επιδημίες συνδρόμου συγγενούς ερυθράς (ΣΣΕ) έχουν συμβεί στη νότια και ανατολική Ευρώπη.

Παγκοσμίως εκτιμάται ότι περισσότερα από 100.000 βρέφη γεννιούνται κάθε χρόνο με ΣΣΕ ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Αντίθετα στη Βρετανία μετά την εισαγωγή του εμβολιασμού με MMR η επίπτωση του ΣΣΕ έχει ελαττωθεί σημαντικά και τη δεκαετία 1999-2008 δηλώθηκαν λιγότερα από 20 κρούσματα.

Η μεγαλύτερη επιδημία ερυθράς στην Ελλάδα από το 1950 και μετά σημειώθηκε το 1983 με 18.275 δηλωθέντα κρούσματα μέσω υποχρεωτικής δήλωσης. Η τελευταία μεγάλη επιδημία ερυθράς καταγράφηκε στη χώρα μας το 1993.

Τότε δηλώθηκαν 7842 κρούσματα μέσω υποχρεωτικής δήλωσης. Αποτέλεσμα της επιδημίας ερυθράς ήταν η επιδημία συγγενούς ερυθράς που επακολούθησε την ίδια περίοδο με 25 ορολογικά επιβεβαιωμένες περιπτώσεις (24,6 ανά 100.000 γεννήσεις ζώντων) .

Η επιδημία αποδόθηκε στην ασυνεπή πολιτική εμβολιασμού που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα 15 χρόνια. Χαρακτηριστικό της επιδημίας ερυθράς του 1993 ήταν η μετακίνηση της ηλικίας προσβολής σε άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω δηλαδή άτομα αναπαραγωγικής ηλικίας, το οποίο συνιστά παράγοντα κινδύνου αύξησης των περιπτώσεων συγγενούς ερυθράς όπως και συνέβη.

Σε μία μικρότερη σε αριθμό κρουσμάτων επιδημία το 1999, καταγράφηκε περαιτέρω μετακίνηση της ηλικίας προσβολής σε σχέση με την επιδημία του 1993 και 4 περιπτώσεις ΣΣΕ (4,0 ανά 100.000 γεννήσεις ζώντων).

Η επίπτωση της νόσου στην Ελλάδα, μετά την επιδημία του 1993 και μιας μικρότερης σε αριθμό κρουσμάτων το 1999, έχει μειωθεί σημαντικά και πλέον δηλώνονται ελάχιστα σποραδικά κρούσματα.

Πηγή: Σύντομη Ιστορία των Εμβολίων, Δρ Νίκος Περσιάνης, Παιδίατρος, Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου,  www.child.org.cy

Διαβάστε ακόμη:

Ευλογιά, η πανάρχαια νόσος που οδήγησε στην ανακάλυψη του πρώτου εμβολίου παγκοσμίως

Λύσσα, η νόσος που πήρε το όνομά της από την ελληνική μυθολογία

Ο Μαύρος Θάνατος που αφάνισε το 1/3 του ευρωπαϊκού πληθυσμού τον Μεσαίωνα

Η νόσος που έχει αφανίσει μέχρι σήμερα πάνω από 45 εκατομμύρια ανθρώπους

Η νόσος που σκότωσε τον Περικλή βάζοντας τέλος στον Χρυσό Αιώνα της Αθήνας

Η νόσος που μπήκε στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness

Η «νόσος των παιδιών» που επανεμφανίστηκε εξαιτίας του αντιεμβολιαστικού κινήματος

Η «νόσος των φτωχών» που παραμένει σήμερα μια από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες παγκοσμίως

Η νόσος που προκαλεί βίαιο σπασμό όλου του σώματος

Ο «εξωτικός ιός» που προκαλεί εγκεφαλίτιδα

Η νόσος που… έσωσε χιλιάδες ζωές κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Ο ιός που μαστίζει τον πλανήτη εδώ και 130 χρόνια

Η ασθένεια που αφάνισε περισσότερους από πέντε εκατομμύρια ανθρώπους σε δύο αιώνες

Η ασθένεια που πλήττει κυρίως τα παιδιά προκαλώντας παράλυση